Jaarthema

Werkjaar 2021-2022:
DROMENLAND IN ZICHT
 

Dit jaar varen we mee op een fantastisch inlevingsschip, op zoek naar ons eigen dromenland. Zorgeloos op verkenning naar het magische gouden randje van scouting.

Scouts en gidsen. Speelse durvers en dappere dromers. Samen brengen we onze fantasie tot leven en worden grootse dromen plots onvergetelijke verhalen. Voor iedereen anders, maar nooit ver weg. Zo roepen we samen of alleen: dromenland in zicht!

Geen droom is te gek, te groot, te vergezocht.

Bedenk wat je als leidingsploeg, tak, groep, scout of gids wil bereiken. Alles kan. Kleur eens buiten de lijntjes en laat tradities geen obstakels zijn voor nieuwe ideeën. Zo kan je beginnen dromen als individu, maar ook als groep. Luister naar elkaar want elke droom telt.

Laat dromen niet gewoon dromen blijven.

Werk ernaartoe! Test ideeën uit! Wat is de meest zotte en fantasierijke manier om jullie droom te laten uitkomen? Probeer het eens! De scouts is een ideale oefenruimte om te experimenteren.

Fantasie? Meer is meer.

... het brengt je van wolkenkastelen naar wolvenlegers. Het is de choco op onze kampboterham die alles dat tikkeltje onvergetelijker maakt. Op zoek naar de magie. Met alledaags materiaal en een beetje inventiviteit gaan de poorten naar elke fantasiewereld open. Zo wordt elke klassieker een unieke ervaring, zelfs voor de doorwinterde scout of gids.

Ongeremd knoeien en groeien.

Lerend en fantaserend onze talenten ontdekken. Maar ook grandioos verliezen en nieuwe vriendschappen verkennen. Zo wordt spel meer dan spelen alleen. Stap uit je comfortzone en tuimel de fantasiewereld in. Daar wachten onverwacht wonderlijke avonturen. Al spelend verliezen kinderen en jongeren zichzelf in een zorgeloze droomwereld.

Verhalen brengen onze eigen ideeën tot leven.

Ze rollen de rode loper uit naar een onbegrensde droom- of fantasiewereld. We vergroten de inleving nog meer als we samen met de leden nieuwe verhalen bedenken. En verder dan dat! We vertellen niet enkel verhalen, we creëren ze!

Scouts en gidsen, blikken vooruit: er is Dromenland in zicht!


Werkjaar 2020-2021:

't Zal wel zijn

 

Welzijn bespreekbaar maken? ’ t Zal wel zijn!

Met dit jaarthema willen we een hechte sfeer creëren, waarin iedereen zich thuis voelt en vertrouwen centraal staat. Zo bieden we aandacht aan gedachten of gevoelens die anders niet in de kijker staan. Niet goed in je vel zitten? We gaan het onderwerp niet uit de weg, en zorgen voor het welzijn van elke scouts of gids. Van kapoen tot jin, van de knuffelhoek tot het onbekende bos, elke bluts of buil is welkom. Zelfs als praten moeilijk gaat, biedt onze zwijgende schouder steun. Leiding laten we niet in de kou staan en wordt ondersteund om hiermee aan de slag te gaan.  We leven ons met volle overtuiging uit tijdens een spel en praten net zo goed de sterren van de hemel bij het kampvuur.


Je even niet oké voelen? ’ t Zal wel zijn!

Dat het leven niet altijd van een leien dakje loopt, is volkomen normaal. Als scouts en gidsen liggen we wel eens in de knoop met onszelf, of ploeteren we over hobbelwegen. Samen delen we de mooie momenten, maar bieden we ook troost wanneer het even wat minder gaat. Scouting vormt een veilige haven, waar elke boot kan aanmeren, ook als hij wat geschaafd is. Leden en leiding timmeren samen aanlegsteigers en gooien op tijd een reddingsboei naar elkaar. De scouts is een plaats waar we durven vertellen dat het niet goed gaat en kunnen aangeven wat onze persoonlijke grenzen zijn. We durven onze rugzak even afgeven wanneer hij te zwaar wordt. Want scouting, da’s durven!


Jezelf kunnen zijn? ’ t Zal wel zijn!

We maken duidelijk dat het meer dan oké is om jezelf te zijn en je voluit te tonen, voor alles wat je bent en voelt. Iedereen heeft zijn eigen handleiding voor de bergen en dalen die we allemaal door trekken. De welp die ‘s ochtends vrolijk door het veld huppelt en tegen de middag geen blijf weet met zijn heimwee. Die ene jongverkenner die enthousiast meedoet met het themaspel, terwijl de anderen zich schamen. Of de stoere leidster die twijfelt aan haar eerste groepsspel. Met respect voor elkaar gaan we op verkenning en aarzelen we niet om ons binnenste grondplan in kaart te brengen en aan anderen te tonen. Onze scoutsgroep wordt een tweede thuis waar iedereen erbij kan en zichzelf kan zijn. 


Er zijn voor elkaar? ’ t Zal wel zijn!

Ook in het rumoer van de groep luisteren we naar elkaar en naar onszelf. We verleggen samen grenzen en weten dat het ook uitdagend kan zijn om even halt te houden. We bouwen samen aan scouting, een plaats waar we zorgen voor elkaar en waar we respect hebben voor elke unieke ik, met een regenboog aan gevoelens. Zo vormt de groep een warm nest, waarin ruimte is voor zowel schouderklopjes als high fives, voor knipogen en knuffels. We blussen brandjes en gaan onvoorwaardelijk voor elkaar door het vuur gaan. 


Neen zeggen? ’ t Zal wel zijn!

Je eigen kronkels, sluipwegen en grenzen kunnen aangeven is een troef, niet het minst omdat ze voor iedereen anders zijn. Net daarom willen we dit jaar onze kleurrijke gevoelens in de verf zetten. Leiding staat klaar met dat gezond duwtje in de rug maar de keuze om nee te zeggen blijft voor handen. Nee zeggen is een tweerichtingsstraat, waarin iedereen zonder aandringen zijn bestemming bepaalt. Leiding en leden dragen samen bij aan het bewaren en respecteren van emotionele grenzen. 

‘t Zal wel zijn! Een jaarthema dat even uitdagend als relevant is. We gaan ermee aan de slag,  zoals steeds op en top scoutesk: met onbevangen speelsheid en onverslijtbare vriendschappen. Alle oplossingen gaan we onderweg niet vinden, misschien lopen we zelfs af en toe wat verloren. Samen bouwen we aan sterke fundamenten en verliezen we nooit de draagkracht van de leidingsploeg uit het oog. Oplappen, aansterken, of bijschaven: het belang van de groep, en iedereen die er deel van uitmaakt, staat voorop. Leiding biedt een luisterend oor, zorgt voor geborgenheid en af en toe wijze raad. Ook geven ze zelf aan wanneer het hun petje overstijgt. We staan nooit alleen en zijn elkaars vangnet waar nodig. Zo werken we vlijtig verder aan een wereld die beter is dan we haar gevonden hebben.