Jaarthema

Het nieuwe jaarthema. Waar gaan we voor?

Wij geloven dat het anders kan. Door minder voedsel weg te gooien, minder energie te verspillen, minder afval te veroorzaken. En vooral met veel meer bewustzijn, meer liefde en meer respect voor de natuur.

Wat gaan we doen?

Minder afval

Afval bestaan niet. heel wat afval kan je vermijden. En door te denken aan meer ecologische alternatieven ga je verspilling tegen.
Afvalvrije spelletjes, gamellen en drinkbussen in plaats van plastic flesjes en sorteren als de beste. Akabe Koningin Fabiola uit Edegem won dit jaar de Hopper jeugdverblijf Sorteerwedstrijd, en ook de Gidsen van Tervuren weten wat belangrijk is en verkopen voor hun geldactie milieuvriendelijke pennen.

Ook door niet te ver-bruiken maar te ge-bruiken of her-bruiken vermijd je afval. Koop niets wat je niet nodig hebt of wat je kan lenen, herstellen of herbruiken. Een scouts in de buurt heeft vast ook wel een stootkar en die onesie maak je gewoon zelf met kleren uit de kringwinkel.
Zet een kledinginzamelcontainer of zamel, kleding in zoals Scouts Mol-Ginderbuiten, of installeer een geefkast aan je lokaal, zoals Scouts Meulestede.

Minder voedselverspilling

Verloren of gewonnen brood? We gaan verspilling van eten tegen en geloven in gewonnen voedsel in plaats van verloren kost. Een zevengangendiner met koelkastrestjes, vettige vergadering met modder in plaats van pastasaus, miss wortelverkiezing met gekke groenten?
Doe zoals de 99ste Parsifal Wijnegem en voorzie potjes om overschotten mee te geven.

Minder energieverspilling

Hier brandt de lamp - niet. De groenste energie is energie die je niet verbruikt: lichten uit, waterspelltjes met regenwater, ecologisch afwassen en met de fiets in plaats van met de auto. Zorg voor een energiezuinig lokaal én kamp. Wees je bewust van wat je verbruikt en weet dat alle beetjes helpen. En 82.000 beetjes, dat is heel wat! Doen jullie Scouts Winksle-Veltem-Beisem na en komen jullie allemaal met de fiets?